eten bidden beminnen

Waardering: 5/5
Auteur: Elizabeth Gilbert
Titel: Eten, bidden, beminnen (Filmeditie)
Originele titel: Eat, pray, love
Serie: Nvt
Uitgeverij: Cargo
Bladzijden: 475
Genre: Roman (Biografie)
Uitgave: Paperback
Verschenen: 2011

Dit boek was het begin van men passie voor Elizabeth Gilbert. Elizabeth is afkomstig uit Conneticut. Ze maakte deel uit van een klein gezin. Haar zus is ook schrijfster. Ze hadden  geen tv en lazen daarom veel en legden daar de basis om schrijfsters te worden. Ze deed verschillende dingen voor ze freelance journaliste werd , haar echte doorbraak was het boek eet, bid, bemin. Andere in het Nederlands vertaalde boeken van haar zijn: mannen van staal, pelgrim, toewijding, het hart van alle dingen en big magic. Ze was twee keer getrouwd, het eerste huwelijk strandde voor haar reis. Haar tweede man leerde ze kennen in Bali tijdens eten, bidden, beminnen. Dit huwelijk eindigde in juli 2016 in september 2016 maakte Elizabeth bekend dat zij een relatie had met haar syrische vriendin (ook schrijfster) en dit aan de basis lag van het einde van haar huwelijk. Ze leerde haar kennen toen Rayya nog kapster was en Rayya Elizabeth haar haren deed. Rayya lijdt aan lever en pancreas kanker (waarvoor geen behandeling is). Ze zijn nog steeds een gelukkig koppel.  Leuke anekdote: ooit was ze barmeisje in een Coyote Ugly bar. De film Coyote Ugly (één van m’n favoriete films)  is gebaseerd op een artikel dat ze erover schreef.

Het boek gaat over een vrouw die probeert zichzelf terug te vinden op reis.
Het boek las vlot en is meeslepend. Ik kon haar emoties voelen bv. de nacht toen ze besefte dat het zo niet verder kon. Tijdens haar reis kon ik me helemaal een beeld maken van de plaatsen en de mensen die ze daar ontmoette. In Italië had ik vaak het gevoel dat ik mee at en de smaken bijna kon proeven toen ze de pizza beschreef in de beste pizzazaak. Ik ging houden van de personen die ze ontmoette (vond dan ook fijn nadien op haar Facebook foto’s te zien van deze mensen)  en de Italiaanse taal. In de tempel in India kon ik door haar beschrijvingen vaak de stilte en rust voelen maar ook haar strijd om die rust te vinden was erg herkenbaar. Ik voelde een diep respect voor Richard, wat een sterk man. Tijdens haar verblijf in Bali werd je vervuld met liefde voor dit paradijs, voor ketut en voor haar nieuwe liefde. Maar ook met pijn voor de ellende van sommige in dit prachtige land. Dit was één van de zeldzame boeken die een invloed achterlieten op m’n leven… Ging zelf aan yoga doen en vond een bepaalde rust en meer empathie met de wereld. Jullie gaan hier nog wel boeken zien passeren van Elizabeth Gilbert, omdat ik voor haar een liefde en voorkeur heb.

2 gedachtes over “Recensie: Eten, bidden, beminnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s