het geheugenboek

Algemene info:

Auteur: Lara Avery
Titel: Het Geheugenboek
Originele Titel: The Memory Book
Vertaald door: Tineke Funhoff
ISBN: 9789024574056
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Genre: young adult contemporary
Uitgave: hardcover
Pagina’s: 383

Over de Auteur:

Lara groeide op in Topeka, Kansas. Ze ging weg van huis met enkel een basketbalbeurs. Lara wou rechten studeren maar kwam al snel tot de conclusie dat ze liever schrijft. Ze studeerde in 2010 af van Macalester College. Ze houdt van indian Chai eten en niet meer bezitten dan je kan dragen. Luidde muziek luisteren is één van lara’s favoriete bezigheden. Avery’s eerste boek is anything but ordinary. Ze woont nu in Minneapolis, Minnesota en schrijft voor het literaire tijdschrift Revolver.

Over het boek:

Het boek gaat over sammie die een terminale ziekte heeft Niemann-Pick (NPC). Deze ziekte berooft Sammie van haar geheugen daarom noteert ze alles voor haar toekomstige zelf. Kleine dingen om niet te vergeten maar ook de grootse dingen des levens zoals haar familie, liefde, verdriet en geluk. Een dagboek voor de toekomstige Sammie.

Mijn Mening:

Dit is een boek dat je echt gelezen moet hebben en wel hierom, het is enorm pakkend en kruipt echt beetje bij beetje onder je vel tot de doos kleenex een onvermijdelijke benodigsheid wordt. Sammie is een super leuke meid heel gedreven, altijd de beste op school, ze houdt van lectuur en discussiëren over politiek. Ze doet samen met Maddie mee aan debbattoernooien, die voor Sammie heel belangrijk zijn omdat ze deze graag wint, de beste zijn zit in haar bloed. Ze studeert bijna af en ze wil dan ook dolgraag rechten gaan studeren in New York. Ze heeft een oogje op Stuart een populaire jongen. Het is voor Sammie dan ook vreselijk om de diagnose NPC te krijgen. Ze is bang te vergeten en begint dus op een kleine laptop die ze overal meeneemt alles te noteren. In het begin merk je erg dat Sammie in de ontkenning fase zit. Dat gaat haar een tijdje goed af tot ze niet meer om haar ziekte heen kan en meer en meer symptomen ontstaan. Maar Sammie is een doorzetter en samen met de ziekte ontstaat een nieuwe Sammie. En stelt ze zich beetje bij beetje vragen bij alles bv. is Maddie wel een echte vriendin, hoe zit het allemaal met Stuart en waarom is de vriendschap tussen haar en buurjongen Cooper zo verwaterd? Moet ze niet meer tijd met haar familie doorbrengen?

Lara Avery slaagt er ook goed in om de invloed van Sammie’s ziekte op haar omgeving te beschrijven. Hoe zwaar is het voor haar vrienden Maddie, Stuart en Cooper om hiermee om te gaan. Maar vooral hoe is het voor haar ouders wier wereld op zen kop staat omdat zij een zieke dochter hebben die ten lange duur constant hulp zal nodig hebben. Evengoed kunnen zij hun leven niet on hold zetten de ziekenhuis facturen moeten betaald worden en er moet brood op de plank voor nog drie andere kinderen. Ook voor haar broer en zusjes is het soms allemaal verdrietig.

De beschrijving van de karakters is oké maar niet erg uitgebreid. Mijn inziens is dit ook niet echt nodig aangezien dit het dagboek van Sammie is. Over Maddie weet je bijzonder weinig. Over haar ouders schrijft Sammie wat meer. Haar moeder werkt aan de desk in een medisch centrum en haar vader is klusjesman, je komt ook te weten hoe ze elkaar ontmoet hebben en een stukje verleden. Cooper beschrijft ze behoorlijk uitgebreid. Ervaringen uit zijn verleden en heden komen regelmatig aan bod. Ook bij Stuart is dit het geval. Sammie is de oudste van 4 haar broertje Harrison van 13 houdt van videogames (minecraft)en munten verzamelen. Bettie van 9 is een miniatuur versie van haar mama, ze denkt dat ze van aliens komt en eet niks geel zoals bv citroen. Davy (Davienne) haar jongste zusje van 6 is een flapuit en altijd vrolijk, ze is het zonnetje in huis. Allemaal zijn ze dol op hun oudste zus Sammie.

Het boek is vlot geschreven. Echt een dagboek en zo leest het ook met korte stukjes en korte hoofdstukken. Je vliegt er zo doorheen. Lara slaagt erin om van begin tot eind je aandacht vast te houden, je naar de keel te grijpen en een verrassend slot te schrijven. Hou het maar eens droog bij dit boek!!

Rating: 5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s